3 tips om de snelheid van je website te verbeteren

Loading_2

Ook een hekel aan wachten?

We leven in een digitale wereld en gaan er vliegensvlug doorheen. Een langzame website is dan ook niet van deze tijd. We willen meer omzet, meer bezoekers en succesvolle conversies. Dit lukt alleen als de bezoeker lang genoeg op de website wilt blijven. Zorg er dus voor dat de laadtijd van je website hoog scoort en blijf optimaliseren.

Dreamlab_snelheid_website_verbeteren

Meten is weten

De snelheid van een website is op vele manieren te meten. Zo kan de browser verschillende prestaties geven en kan het laden ook verschillen per apparaat die je gebruikt: per computer, tablet of mobiel. Daarom is het handig om naar meerdere testen te kijken.

Er zijn dan ook verschillende tools die je kunt gebruiken om de snelheid van je website te testen. Omdat elke tool op een andere manier naar de website kijkt en hierop verschillend van elkaar beoordelingen geeft, is het goed om deze met elkaar te vergelijken.

Gebruikelijke tools om de snelheid in te zien zijn: Google Pagespeed, Pingdom Tools, WebPagetest en GTmetrix.
Zodra je een test hebt uitgevoerd, krijg je direct bovenaan de performance score te zien en daarnaast de paginadetails zoals laadsnelheid, paginagrootte, requests. Afhankelijk per tool wordt er per onderdeel verbeterpunten aangegeven.

Wij hebben op de volgende 3 onderdelen een aantal tips genoemd waar jij vandaag nog mee aan de slag kunt!

 1. Afbeeldingen
  • Afbeeldingen worden ingeladen op de website. Een eerste stap is om afbeeldingen alleen in te laden op de pagina die wordt geopend. Wanneer een fotogalerij of portfolio vele afbeeldingen heeft, hoeven deze niet ingeladen te worden op de homepage.
  • We beginnen met een makkelijke stap: het verkleinen van je afbeeldingen. Door ze terug te brengen naar een kleiner, geschikter formaat. Hiermee behaal al veel winst in de laadtijd van de pagina waarop de afbeeldingen getoond worden.
  • Binnen de website kun je de plugin Smushit installeren waardoor je dit in de mediabibliotheek kunt gebruiken. Je kunt ook een online tool gebruiken zoals TinyPNG.
  • Eens in de zoveel tijd kun je de mediabibliotheek opschonen van oude afbeeldingen. Denk aan afbeeldingen die je niet langer meer op je website toont of in het hetzelfde formaat dubbel zijn upgeload. Een kleine schoonmaak geeft overzicht.
 2. HTTP requests
  • HTTP-requests zijn de verzoeken die jouw browser naar de server om de nodige bestanden op te halen. Voorbeelden zijn statische en dynamische content, afbeeldingen en video’s. Wanneer je het aantal verzoeken beperkt op de pagina zal dit de snelheid van de website verbeteren.
  • Als je ervaring hebt met coderen kun je dit project zelf oppakken. Liever uitbesteden? Neem contact op met je webdeveloper.
 3. Plugins
  • Plugins zijn gemakkelijk te installeren en voor elke situatie die je kunt bedenken of tegenkomt, is er wel een plugin bedacht. In de loop der tijd stapelt dit zich alleen snel op en kan het je website vertragen. Bekijk de (was)lijst aan plugins eens streng en verwijder overbodige plugins om de snelheid te optimaliseren.
  • Wellicht is een functie die de plugin verzorgt wel in de code te verwerken of benut je misschien een betaalde plugin niet to haar uiterste. Wellicht dat een uitgebreide plugin een of meerdere andere plugins kan vervangen. Less is more!

De drie acties beschreven in dit artikel geven je de mogelijkheid om de eerste stappen naar verbetering te zetten. Het is belangrijk om vooraf de (verschillende) rapportages in overzicht te brengen zodat je goed kunt zien of de aanpassingen een verbeterd resultaat laten zien. Neem ook je bouncepercentage mee in dit overzicht. Wanneer jouw klanten de website verlaten, omdat hij te langzaam zou laden, is dit ook terug te zien in het bouncepercentage.